Vitaminler - Multivitaminler Gerçekten İhtiyaç Mı?



Multivitaminler Zararlı Mı?


Multivitaminler, tükettikleriniz ile vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şeyler arasında “boşluğu kapatmak” için bir sigorta olarak pazarlanmaktadır. Multivitaminlerin gerçekten faydalı olup olmadıkları ve faydasından daha fazla zarara neden olma potansiyeli konusunda çok fazla tartışma var.

Hiç Kimsenin Bedeni Aynı Değil


Herkesin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Bir erkeğin, bir kadınla besin ihtiyacı aynı olamaz, bir çocuk bir yetişkinle, hamile bir kadın menopoz sonrası bir kadın ile aynı ihtiyaçlara sahip değildir. Vitamin pazarında, farklı kesimlere hitap eden seçenekleri göreceksiniz. 50 yaş üstü multivitaminler, çocuklara multivitamin şurupları gibi. Ama bilirsiniz ki, her bireyin ihtiyacı spesifiktir. Bir bireyin ihtiyacını karşılayan standart günlük değer, aynı grup/kategoride bir başkası için çok yüksek veya çok düşük olabilir.

Standart Formül Yok


Standart bir multivitamin tanımı yok. Multivitamin terimi, etkisi ya da miktarı ne olursa olsun vitamin ve minerallerin herhangi bir kombinasyonunu belirtmek için kullanılıyor.

Ayrıca, etiket üzerinde bildirilenler sıklıkla şişede bulunanlarla eşleşmiyor. Test şirketi ConsumerLab, 38 adet multivitamin markasının 10'unun, ürün etiketine kıyasla daha fazla veya daha az madde içerdiğini buldu. Neye para verdiğinizden emin olun. Akıllıca alışveriş yapın. “Enerjiyi artırır” veya “zihinsel uyanıklığı artırır” gibi iddiaların kullanımı,
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından değerlendirilmez. Üreticilerin, ürünün, herhangi bir hastalığı önlemek, teşhis etmek veya tedavi etmek amacı taşımadığını belirten bir bildirimi etikette belirtmesi gerekiyor.


Daha Yüksek Maliyet, Daha İyi Ürün Demek Değil


Çoğunlukla maliyet kriteri, hangi ürünün daha iyi olduğunu belirlemek için bir rehber olarak kullanılır. Multivitamin seçerken, fiyat her zaman kaliteyi işaret etmez. Maliyeti daha az olan bir multivitaminin, daha pahalı rakiplere kıyasla testlerde daha iyi performans gösterdiği görülmüştür.

Çalışmalar Multivitamin Kullanımını Desteklemiyor


Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, multivitamin kullanımı ve sağlık yararları arasında güçlü bir bağlantı kurmak için yeterli değil. Hawaii'deki 182.099 kişiden oluşan 11 yıllık bir çalışmada, multivitaminlerin 
kullanımı ile mortalite ve kanserin arasındaki ilişki incelenmiş.Veri analizi, kardiyovasküler hastalık ölümleri de dahil olmak üzere genel ölüm oranları ile multivitaminler arasında anlamlı bir ilişki göstermemiş. 2006 yılında, Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri, kronik hastalığı önlemek için  multivitaminlerin ya da multiminerallerin kullanılmasını tavsiye etmesi ya da etmemesi için yeterli kanıt bulunmadığı sonucuna varmış.


Multivitamin Kullanımı


ABD'de yapılan anketler yetişkinlerin üçte birinin diyetlerine bir multivitamin eklediğini göstermiş. Multivitaminleri kullanmaya yatkın olan bireyler arasında kadınlar, yaşlılar, çocuklar, doktorlar ve yüksek gelirli kişiler, sağlıklı beslenme alışkanlıkları olanlar ve düşük vücut kitle indeksliler bulunuyor. Bu bilgiler, bir multivitaminden en fazla fayda sağlayabilecek olan kesimin kullanmaya yatkın olmayan kişiler (yani sağlıksız beslenen kişiler) olduğunu göstermektedir.



  Velhâsılıkelam Ne Yapmalıyız?


Araştırmalardaki fikir birliği, bugüne dek, eğer bir multivitamin alırsanız, muhtemelen size zarar
vermeyecek, fakat aynı zamanda faydası da olmayacak gibi görünüyor. Beslenme ile ilgili belirli bir durumu tedavi etmek istiyorsanız, diyetinizde eksiklik hissediyorsanız, reklamlara kanmayın gidin doktorunuzla görüşün. Mümkünse, belirli bir vitamin veya mineral eksikliğinizin olup olmadığını belirlemek için laboratuvar çalışması yaptırın. Neyin eksik neyin fazla olduğunu öğrenmiş olursunuz.


Karnakonmuş, tarhanatonmuş, zingzenmiş, bunlara ihtiyaç duymayın, afiyette kalın.

Vitaminler - Multivitaminler Gerçekten İhtiyaç Mı? Vitaminler - Multivitaminler Gerçekten İhtiyaç Mı? Reviewed by Ali Kan on Ekim 05, 2018 Rating: 5

9 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.